De Oorlogsgravenstichting heeft gisteren op de Rooms-Katholieke begraafplaats in Dedemsvaart het graf van oorlogsslachtoffer Hendrikus Gerhardus Joseph Jansen opnieuw ingericht. Lang is gedacht dat zijn graf in 2006 geruimd is. Echter is onlangs gebleken dat toen enkel de steen van zijn graf verwijderd is. Om ervoor te zorgen dat Jansen niet langer anoniem rust, heeft de Stichting nu een nieuwe grafsteen geplaatst.
Hendrikus Gerhardus Joseph Jansen is een van de negen personen die op 6 april 1945 in het zicht van de bevrijding gefusilleerd zijn in Balkbrug. Eerder die dag wanen hij en de rest van de bevolking van Dedemsvaart zich nog bevrijd als drie Canadese tanks op verkenning het dorp binnentrekken. Maar die trekken zich in de avond weer terug. Het betekent ook de terugkeer van de Duitsers. Zij pakken, na gevangengenomen NSB’ers bevrijd te hebben, zo’n vijftig dorpelingen op. Vrouwen en kinderen mogen gaan, maar dertig mannen worden naar Café Leunge in Balkbrug gebracht. Vijftien van hen worden daar alsnog vrijgelaten, de overigen wacht het peloton. Deze staat onder leiding van Heyer Karel Burger, een Nederlander die voor de Grüne Polizei werkt. Sommigen weten nog te ontkomen of raken slechts gewond, maar dat geldt niet voor de 34-jarige Jansen en acht anderen.
Jansen en één ander slachtoffer, Antonius Rijkers, worden op de Rooms-Katholieke begraafplaats in Dedemsvaart begraven. Vier anderen krijgen hun laatste rustplaats op begraafplaats Het Achterveld in hetzelfde dorp. Op het graf van Jansen staat vanaf nu de karakteristieke witte steen die gekenmerkt worden door de Nederlandse leeuw en die te vinden is op Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld.
Over de Oorlogsgravenstichting
Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. Deze graven bevinden zich in bijna elke gemeente in Nederland. De lokale consuls daar spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.
Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Oorlogsgravenstichting